Rakott tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg pulykahús (comb, mell)
- 2 ek olaj, vagy zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsálya, szárított morzsolt
- 1 ek borsikafű, szárított morzsolt
- 1 ek majoránna, szárított morzsolt
- 5 dl tejföl
- 5 dl tejszín
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek finomliszt
- frissen őrölt szerecsendió
- 1 kg makaróni
- 15 dkg sajt
- vaj a tepsi kikenéshez
- zsemlemorzsa
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
A húst a vöröshagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk. Egy edényben felhevítjük az olajat/zsírt és rádobjuk a ledarált húst. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.
A tejfölt a tejszínnel, a tojással, a liszttel és a szerecsendióval csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a lereszelt sajt 2/3-át is. Szükség szerint sózzuk.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
Egy tepsit vajjal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a leszűrt főtt tészta felét, meglocsoljuk a tejfölös mártás harmadával. Ráhalmozzuk a fűszeres darált húst, majd meglocsoljuk a tejfölös szósz harmadával. Ráhalmozzuk a maradék tésztát és meglocsoljuk a maradék (1/3 rész) tejfölös mártással.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített, 220-250 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. (Addig, amíg a sajt megpirul a tetején).
Tálalás előtt hagyjuk negyed órát pihenni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Tipp:
Az alábbi recept is egy olyan étel leírását tartalmazza, melyet a leírtakon kívül még ezernyi módon lehet elkészíteni. Nézzük csak, a hús fajtájától a fűszerezésen keresztül, a szósz összetételéig rengeteg variáció áll rendelkezésre. Ez az étel pulykahúsból készült makaróni tésztával, a szószba trappista sajt került, a tetejére viszont cheddar sajtot reszeltem.