Rakott tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pulykahús (comb, mell)
  • 2 ek olaj, vagy zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsálya, szárított morzsolt
  • 1 ek borsikafű, szárított morzsolt
  • 1 ek majoránna, szárított morzsolt
  • 5 dl tejföl
  • 5 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 ek finomliszt
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 1 kg makaróni
  • 15 dkg sajt
  • vaj a tepsi kikenéshez
  • zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

A húst a vöröshagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk. Egy edényben felhevítjük az olajat/zsírt és rádobjuk a ledarált húst. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.

A tejfölt a tejszínnel, a tojással, a liszttel és a szerecsendióval csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a lereszelt sajt 2/3-át is. Szükség szerint sózzuk.

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, majd leszűrjük.

Egy tepsit vajjal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a leszűrt főtt tészta felét, meglocsoljuk a tejfölös mártás harmadával. Ráhalmozzuk a fűszeres darált húst, majd meglocsoljuk a tejfölös szósz harmadával. Ráhalmozzuk a maradék tésztát és meglocsoljuk a maradék (1/3 rész) tejfölös mártással.

Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített, 220-250 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. (Addig, amíg a sajt megpirul a tetején).

Tálalás előtt hagyjuk negyed órát pihenni, majd kockákra vágva tálaljuk.

Tipp:

Az alábbi recept is egy olyan étel leírását tartalmazza, melyet a leírtakon kívül még ezernyi módon lehet elkészíteni. Nézzük csak, a hús fajtájától a fűszerezésen keresztül, a szósz összetételéig rengeteg variáció áll rendelkezésre. Ez az étel pulykahúsból készült makaróni tésztával, a szószba trappista sajt került, a tetejére viszont cheddar sajtot reszeltem.