Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pirog olajban sütve recept

Pirog olajban sütve
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 35 dkg liszt
    • 15 dkg főtt, áttört krumpli
    • 2 dkg élesztő
    • 1 kávéskanál só
    • 5 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1,5 dl tej

    Gombás töltelék:

    • 30 dkg friss gomba
    • 3 nagy gerezd fokhagyma
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 főtt  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 nyers  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csokor petrezselyemzöldje
    • 1-2 kanál olívaolaj
    • őrölt bors

    Kisütéshez:

    • 1 liter olaj (napraforgó)

    Elkészítése:

    Az élesztőt langyos tejbe morzsolom és hagyom állni negyed órát. Az áttört krumplit sózom, hozzáteszem a tojás sárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverem, majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal dolgozom, végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgoztam, már kézzel dagasztottam.

    Háromnegyed órát letakarva kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket.

    Az olajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojás sárgájával még átgyúrom a tölteléket.

    Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb fél cm vastagra kinyújtom a és feldarabolom nagyjából 12*8 cm-es téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakúra feltekerem, a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.

    Sütéshez az olajat megforrósítjuk, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad.

    Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék.

    Sütés után szűrőn lecsöpögtetjük és nem túl forrón tálaljuk.

    Tipp:

    Ha úgy tesszük a pirogokat az olajba, hogy a ragasztott felük kerüljön alulra, akkor az sül meg hamarabb, és kisebb az esélye, hogy kinyílik és kifolyik a töltelék. Nagyon laktató, leves után második fogásnak is megfelel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá