Pirog olajban sütve

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pirog olajban sütve

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg főtt, áttört krumpli
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej

Gombás töltelék:

  • 30 dkg friss gomba
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 1-2 kanál olívaolaj
  • őrölt bors

Kisütéshez:

  • 1 liter olaj (napraforgó)

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejbe morzsolom és hagyom állni negyed órát. Az áttört krumplit sózom, hozzáteszem a tojás sárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverem, majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal dolgozom, végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgoztam, már kézzel dagasztottam.

Háromnegyed órát letakarva kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket.

Az olajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojás sárgájával még átgyúrom a tölteléket.

Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb fél cm vastagra kinyújtom a és feldarabolom nagyjából 12*8 cm-es téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakúra feltekerem, a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.

Sütéshez az olajat megforrósítjuk, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad.

Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék.

Sütés után szűrőn lecsöpögtetjük és nem túl forrón tálaljuk.

Tipp:

Ha úgy tesszük a pirogokat az olajba, hogy a ragasztott felük kerüljön alulra, akkor az sül meg hamarabb, és kisebb az esélye, hogy kinyílik és kifolyik a töltelék. Nagyon laktató, leves után második fogásnak is megfelel.