Paradicsomos-sajtos tészta recept
Hozzávalók:
- 25 dkg penne tészta
- 1 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1 tk cukor
- 20 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista…)
- 2-3 ek olívaolaj
Elkészítése:
A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikomot és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig.
Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomot és keverjük alaposan össze.
Ezután egy sütőformába (vagy tepsibe) tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát.
A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon és a teteje szép színt kapjon.
Tipp:
Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.