Napraforgó pizza recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg finomra őrölt búzadara
(vagy a fentiek helyett 45 dkg finomliszt) - 2 tk szárított élesztő
- kb. 3 dl langyos víz
- 1 kk cukor
- só
- 0,5 dl olaj
Töltelék (én most ezeket használtam):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 pár virsli felkarikázva
- 1 kis doboz kukoricakonzerv
- 1 pritaminpaprika apró kockára vágva
Elkészítése:
A vöröshagymát apóra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, a paradicsomsűrítményt és a pritaminpaprikát. Felöntjük 1 dl vízzel, és alacsony lángon teljesen szétfőzzük a paradicsomot. Beletesszük a virslit, a kukoricát, a szétnyomott fokhagymát, és még 10 percig főzzük, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Két vékony kör alakú lappá nyújtjuk őket. Az egyiket vagy sütőpapírra tesszük, vagy arra a tepsire, sütőlemezre, amin majd sütni fogjuk. Közepére halmozunk a töltelékből, majd a maradékot elosztjuk körben a tésztán úgy, hogy a közepétől és a tészta szélétől számítva is legyen 3-4 cm szabad hely.
A másik tésztalappal befedjük, a széleket összenyomjuk. A közepére helyezünk egy kis tálkát, csészét – ez segít, hogy egyenletesen haladjunk körbe a bevágásokkal. Éles késsel egyenlő részekre vágjuk a tésztát, majd egyenként átfordítjuk őket, hogy a vágott felük legyen felfelé.
Tepsire fektetjük – vagy ha mar azon készítettük, akkor csak letakarjuk – és fél órát kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt legalább 220 fokra. Ha letelt a fél óra, vizes ecsettel átkenjük a tésztát, és megszórjuk sajttal (ha van, a közepét bőven fekete köménymaggal), és 15 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A töltelék kedvünk, ízlésünk és az otthon található alapanyagok szerint variálható.
A napraforgó pizza kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 21 g
Zsír: 5 g