Napraforgó pizza

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Napraforgó pizza

Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg finomra őrölt búzadara
    (vagy a fentiek helyett 45 dkg finomliszt)
  • 2 tk szárított élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 kk cukor
  • 0,5 dl olaj

Töltelék (én most ezeket használtam):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 pár virsli felkarikázva
  • 1 kis doboz kukoricakonzerv
  • 1 pritaminpaprika apró kockára vágva

Elkészítése:

A vöröshagymát apóra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, a paradicsomsűrítményt és a pritaminpaprikát. Felöntjük 1 dl vízzel, és alacsony lángon teljesen szétfőzzük a paradicsomot. Beletesszük a virslit, a kukoricát, a szétnyomott fokhagymát, és még 10 percig főzzük, majd kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Két vékony kör alakú lappá nyújtjuk őket. Az egyiket vagy sütőpapírra tesszük, vagy arra a tepsire, sütőlemezre, amin majd sütni fogjuk. Közepére halmozunk a töltelékből, majd a maradékot elosztjuk körben a tésztán úgy, hogy a közepétől és a tészta szélétől számítva is legyen 3-4 cm szabad hely.

A másik tésztalappal befedjük, a széleket összenyomjuk. A közepére helyezünk egy kis tálkát, csészét – ez segít, hogy egyenletesen haladjunk körbe a bevágásokkal. Éles késsel egyenlő részekre vágjuk a tésztát, majd egyenként átfordítjuk őket, hogy a vágott felük legyen felfelé.

Tepsire fektetjük – vagy ha mar azon készítettük, akkor csak letakarjuk – és fél órát kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt legalább 220 fokra. Ha letelt a fél óra, vizes ecsettel átkenjük a tésztát, és megszórjuk sajttal (ha van, a közepét bőven fekete köménymaggal), és 15 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

A töltelék kedvünk, ízlésünk és az otthon található alapanyagok szerint variálható.