Lekváros derelye recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 15 dkg finomliszt
- 1 tk zsír
- 1 evőkanál búzadara
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 mk só
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek cukor
- 1 ek étolaj
A töltelékhez:
- házi szilva és baracklekvár
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd megpucoljuk, áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sót, a búzadarát és a cukrot, majd rugalmas, puha tésztává gyúrjuk. A krumplitól függően lehet, hogy több liszt kell hozzá, de óvatosan adjunk hozzá, ne legyen kemény a tészta.
Lisztezett munkafelületen vékonyra, 2-3 mm-re nyújtjuk, egy közepes pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Mindegyikre egy kiskanál lekvárt teszünk. A derelye formázóba tesszük egyenként.
A megformázott tésztákat rálcára helyezzük, majd enyhén sós vízben kifőzzük.
Egy szélesebb lábasban főzzük ki, de csak 5-6 darabot tegyünk bele először.
A zsemlemorzsát a cukorral és étolajjal kissé megpirítjuk. Amikor a tészta feljön a víz tetejére kb 3-4 percig főzzük. A tésztát a zsemlemorzsába forgatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!