Lekváros derelye

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 tk zsír
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 1 mk só
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek cukor
  • 1 ek étolaj

A töltelékhez:

  • házi szilva és baracklekvár

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd megpucoljuk, áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sót, a búzadarát és a cukrot, majd rugalmas, puha tésztává gyúrjuk. A krumplitól függően lehet, hogy több liszt kell hozzá, de óvatosan adjunk hozzá, ne legyen kemény a tészta.

Lisztezett munkafelületen vékonyra, 2-3 mm-re nyújtjuk, egy közepes pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Mindegyikre egy kiskanál lekvárt teszünk. A derelye formázóba tesszük egyenként.

A megformázott tésztákat rálcára helyezzük, majd enyhén sós vízben kifőzzük.

Egy szélesebb lábasban főzzük ki, de csak 5-6 darabot tegyünk bele először.

A zsemlemorzsát a cukorral és étolajjal kissé megpirítjuk. Amikor a tészta feljön a víz tetejére kb 3-4 percig főzzük. A tésztát a zsemlemorzsába forgatjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!