Klasszikus lángos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g (kenyér)liszt
- 200 ml víz
- 150 ml tej
- 7 g porélesztő vagy 14 g friss
- csipet só
- csipet cukor
- 1 tk napraforgó olaj
- 1 liter napraforgó olaj a sütéshez
Feltét:
- 300 ml tejföl
- csipet só
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 g reszelt sajt
- 10 g vaj
Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a cukrot az élesztőt (igen, ha frisset használunk azt is morzsoljuk bele, nem kell felfuttatni) és keverjük össze.
Melegítsük a tejet langyosra, szórjuk bele a sót és öntsük a liszthez a vízzel együtt. Jól dolgozzuk ki, gyors mozdulatokkal a tenyerünkkel alányúlva, kicsit megemelve, míg össze nem áll. Emeljük fel egy kicsit a tésztát /elég ragacsos lessz/ majd a másik kezünkkel olajozzuk ki egy kicsit a tálat.
Ha van, használhatunk konyhai robotgépet és azzal készíthetjük el a tésztát.
Takarjuk le és kelesszük duplájára.
Miután megkelt borítsuk ki egy enyhén olajozott felületre és osszuk el 6 egyenlő részre. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor oszthatjuk 8 részre is. Formázzunk kerek labdákat minden egyes tésztadarabból és letakarva kelesszük még 15 percig.
Egy öntöttvas edényben vagy nagyobb lábasban hevítsünk olajat 180 °C-ra.
Amint az olaj felforrósodott vegyünk fel egy tésztalabdát és a szélét megragadva körbe-körbe forgatva formázzunk lángosokat belőle. A közepe vékonyabb legyen mint a széle. Ha ez nehézkesen megy olajozott nyújtódeszkán is kinyújthatjuk.
Óvatosan helyezzük bele a forró olajba és süssük mindkét olalát 1,5-2 percig. Amint megsült csepegtessük le egy rácson vagy tepsin, ami alá papírtörlőt helyeztünk.
Pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal. A tejfölt keverjük ki egy pici sóval.
A még meleg lángost sózzuk és kenjük meg a fokhagymás vajjal majd bőséges tejföllel és végül szórjuk meg rengeteg reszelt sajttal.
Tipp:
Ugyanúgy, mint a gulyásnak a lángosnak is annyi receptje van ahány ház. Van, ahol burgonyát adnak a tésztához, hogy lágyabb legyen vagy éppen zöldfűszereket, hogy ízesebb.
Én most a klasszikus receptemet készítettem el, simán csak tejföllel és sajttal, de találkoztam már húsos és töltött változattal is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









