Klasszikus lángos recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g (kenyér)liszt
- 200 ml víz
- 150 ml tej
- 7 g porélesztő vagy 14 g friss
- csipet só
- csipet cukor
- 1 tk napraforgó olaj
- 1 liter napraforgó olaj a sütéshez
Feltét:
- 300 ml tejföl
- csipet só
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 g reszelt sajt
- 10 g vaj
Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a cukrot az élesztőt (igen, ha frisset használunk azt is morzsoljuk bele, nem kell felfuttatni) és keverjük össze.
Melegítsük a tejet langyosra, szórjuk bele a sót és öntsük a liszthez a vízzel együtt. Jól dolgozzuk ki, gyors mozdulatokkal a tenyerünkkel alányúlva, kicsit megemelve, míg össze nem áll. Emeljük fel egy kicsit a tésztát /elég ragacsos lessz/ majd a másik kezünkkel olajozzuk ki egy kicsit a tálat.
Ha van, használhatunk konyhai robotgépet és azzal készíthetjük el a tésztát.
Takarjuk le és kelesszük duplájára.
Miután megkelt borítsuk ki egy enyhén olajozott felületre és osszuk el 6 egyenlő részre. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor oszthatjuk 8 részre is. Formázzunk kerek labdákat minden egyes tésztadarabból és letakarva kelesszük még 15 percig.
Egy öntöttvas edényben vagy nagyobb lábasban hevítsünk olajat 180 °C-ra.
Amint az olaj felforrósodott vegyünk fel egy tésztalabdát és a szélét megragadva körbe-körbe forgatva formázzunk lángosokat belőle. A közepe vékonyabb legyen mint a széle. Ha ez nehézkesen megy olajozott nyújtódeszkán is kinyújthatjuk.
Óvatosan helyezzük bele a forró olajba és süssük mindkét olalát 1,5-2 percig. Amint megsült csepegtessük le egy rácson vagy tepsin, ami alá papírtörlőt helyeztünk.
Pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal. A tejfölt keverjük ki egy pici sóval.
A még meleg lángost sózzuk és kenjük meg a fokhagymás vajjal majd bőséges tejföllel és végül szórjuk meg rengeteg reszelt sajttal.
Tipp:
Ugyanúgy, mint a gulyásnak a lángosnak is annyi receptje van ahány ház. Van, ahol burgonyát adnak a tésztához, hogy lágyabb legyen vagy éppen zöldfűszereket, hogy ízesebb.
Én most a klasszikus receptemet készítettem el, simán csak tejföllel és sajttal, de találkoztam már húsos és töltött változattal is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »