Kefires lángos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 350 gr kefir
- 1 kg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg élesztő
- 1 púpozott ek só
- 2,5 dl tej
- 2 ek étolaj
Tetejére:
- sajt
- tejföl
- fokhagyma, stb ízlés szerint
Sütéshez:
- 1 lirer napraforgó olaj
Elkészítése:
A kenyérsütőgép tartályába öntöttem a hozzávalókat: először a tejet, kefirt, bele a tojást, olajat, és erre az elegyre öntöttem a lisztet, amelybe előzőleg elkevertem a sót. A liszt tetején mélyedést vájtam, belemorzsoltam az élesztőt és bekapcsoltam a gépet. Dagasztás és kelesztés után elég lágy tésztát vettem ki, amelyet olajjal bekent sütőpapíron kicsit még átdolgoztam, majd letakarva hagytam még egy órát kelni.
A sütés a fánkéhoz hasonló, forró olajban, először lefedve, majd megfordítás után szabadon. A tészta egyik végét kézzel kicsit ellapogattam és késsel hasítottam lehetőleg kerek formát.Olajos kézzel kicsit meglapogattam, a közepét elvékonyítottam.
A kisűlt lángosokat papírtörlőn lecsepegtettem, a lecspegtetett lángosok némelyikét kis vízzel elkevert szétnyomott fokhagymával kentem meg, másokat tejföllel, és reszelt sajtot szórtam rá.
Tipp:
Ha a hagyományos kézzel dagasztással készítjük, akkor 1 evőkanál cukor is kell hozzá, az élesztőt felfuttatni.