Gólyatojás (rántott tejbegríz) recept
Hozzávalók kb 14 db-hoz:
- 6 púpozott ek búzadara
- 4 dl tej
- 2 cs vaníliás cukor (vagy 1 mk vaníliaaroma)
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek kristálycukor (vagy 1 ek eritrit)
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 cs zsemlemorzsa
- kb 5 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejhez adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze (ízlés szerint eritrittel és vaníliaaromával is összekeverhetjük a tejet).
Ezután keverjük hozzá a búzadarát és állandó kevergetés mellett főzzük jó sűrűre, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
A sűrű tejbegrízt ezután két darab hideg vízbe mártott evőkanál segítségével formázzuk meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni (én egyszerűbb módját választottam a formázásnak, nedves kézzel formáztam meg).
A panírozáshoz a tojást villával enyhén verjük fel, egyesével forgassuk bele a megformázott tejbegrízt, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába.
Az olajat hevítsük fel, óvatosan helyezzük bele a bepanírozott galuskákat és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és lekvárral kínáljuk.