Gólyatojás (rántott tejbegríz)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gólyatojás (rántott tejbegríz)

Hozzávalók kb 14 db-hoz:

  • 6 púpozott ek búzadara
  • 4 dl tej
  • 2 cs vaníliás cukor (vagy 1 mk vaníliaaroma)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek kristálycukor (vagy 1 ek eritrit)

Továbbá:

 

  • 1 tojás (nagy)
  • 1 cs zsemlemorzsa
  • kb 5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tejhez adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze (ízlés szerint eritrittel és vaníliaaromával is összekeverhetjük a tejet).

Ezután keverjük hozzá a búzadarát és állandó kevergetés mellett főzzük jó sűrűre, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

A sűrű tejbegrízt ezután két darab hideg vízbe mártott evőkanál segítségével formázzuk meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni (én egyszerűbb módját választottam a formázásnak, nedves kézzel formáztam meg).

A panírozáshoz a tojást villával enyhén verjük fel, egyesével forgassuk bele a megformázott tejbegrízt, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Az olajat hevítsük fel, óvatosan helyezzük bele a bepanírozott galuskákat és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és lekvárral kínáljuk.