Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 adag maradék galuska (nokedli) tészta
- 15 dkg sonka
- 10-12 dkg sajt (én edamit használtam)
- 10 dkg kukorica (lehet fagyasztott)
- 2 tk aprított petrezselyemzöld
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 2 csapott ek liszt
- 3-4 dl tej
- frissen reszelt szerecsendió
- só
- bors
Elkészítése:
A sonkát vékony csíkokra vágjuk, a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk, (besamelmártást készítünk) majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sűríteni fog rajta. Teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk.
Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne, majd beletesszük a sonkát és a kukoricát is.
Pár perc alatt készre főzzük, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A galuskát hozzáforgatjuk, megvárjuk, míg jól összeforr, és már tálalhatjuk is.
Tálaláskor még plusz megszórhatjuk reszelt sajttal is, de anélkül is tökéletes.