Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bagel recept

Bagel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    A tésztához

    • 60 dkg búzaliszt (BL55)
    • 1-2 tk. só
    • 2-3 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál olaj
    • 1 evőkanál vaj
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes, “M”-es méretű)
    • 3 dl víz
    • 15 g élesztő (friss)

    A főzéshez

    • víz
    • 10-20 dkg cukor

    A szóráshoz

    • napraforgómag
    • mák (darált)
    • Fahéjas cukor
    • Kókusz reszelék
    • Nagy szemű tengeri só

    Elkészítése:

    Egy tálba teszem a cukrot (tetszés szerinti mennyiség), az élesztőt, a tojást, a víz 1/3 részét és csomómentesre keverem, a megolvasztott vajat és olajat ezután adom hozzá.

    A lisztet és a sót kenyérsütőgépbe, vagy dagasztógépbe teszem, hozzáadom a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztom. Én a kenyérsütő gépben, mindig a dagasztást újraindítva dagasztottam ki. Egy tálat vékonyan kilisztezek, a tésztát beleöntöm, a tetejét is picit belisztezem és légmentesen lezárom fóliával. Meleg helyen 40 percig kelesztem.

    40 perc után osszuk szét a tésztát annyi gombóckára, amennyi és amekkora Bagelt szeretnénk. 5-10 perc pihentetés után a kezembe veszem a gombóckát, az ujjaimmal lyukat fúrok a közepébe és az ujjaimmal akkorára nyújtom, hogy a további kelesztés során ne menjen össze nagyon. Én 2 ujjamat dugtam bele és pörgettem a tésztát, a végén már a kézfejem is belefért. Ekkor lisztezett felületre teszem a kis fánkocskákat és ismételt fél órára, nedves konyharuha alatt hagyom kelni őket.

    A vizet felforralom a cukorral, közben a sütőt 200°C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Amikor letelt a fél óra és a víz is forr, a bagelt beleteszem a vízbe ( FONTOS! Az az oldala, ami a kelesztéskor alul volt, a vízben az kerüljön felülre), majd 12 mp után megfordítom és szintén főzöm 12 mp-ig. Kiszedem őket a papírra és megszórom ízlés szerint a magvakkal, cukorral, sóval, kókusszal.

    15 percig sütöm, amíg szép, aranybarnák nem lesznek, hőlégkeverésesen, alul-felül sütésen is tökéletes, csak figyelni kell akkor.:)

    Tipp:

    Én az eredeti recepthez képest kicsit több cukrot tettem, sokkal finomabb lesz a tészta tőle, karakteresebb. Nádcukor helyett használható kristálycukor. A lyukak kialakításánál is fontos, hogy a lyuk viszonylag nagy legyen, mert kelesztésnél össze fognak menni. Viszont ne nyúzzuk meg nagyon a tésztát, hogy szépek legyenek.:) Sütésnél gőzölni is lehet az elején, hőlégkeverésesen.

    Én ketté szoktam vágni, megpirítom pirítóban, mindkét oldalát megvajazom és szendvicsként eszem. Isteni.:) De ajánlom bele a sült bacont, rá a tükörtojást. Nagyon klasszul néz ki, amikor a fenti lyukon kilátszik a sárgája.:)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá