Bagel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt (BL55)
  • 1-2 tk. só
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 3 dl víz
  • 15 g élesztő (friss)

A főzéshez

  • víz
  • 10-20 dkg cukor

A szóráshoz

  • napraforgómag
  • mák (darált)
  • Fahéjas cukor
  • Kókusz reszelék
  • Nagy szemű tengeri só

Elkészítése:

Egy tálba teszem a cukrot (tetszés szerinti mennyiség), az élesztőt, a tojást, a víz 1/3 részét és csomómentesre keverem, a megolvasztott vajat és olajat ezután adom hozzá.

A lisztet és a sót kenyérsütőgépbe, vagy dagasztógépbe teszem, hozzáadom a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztom. Én a kenyérsütő gépben, mindig a dagasztást újraindítva dagasztottam ki. Egy tálat vékonyan kilisztezek, a tésztát beleöntöm, a tetejét is picit belisztezem és légmentesen lezárom fóliával. Meleg helyen 40 percig kelesztem.

40 perc után osszuk szét a tésztát annyi gombóckára, amennyi és amekkora Bagelt szeretnénk. 5-10 perc pihentetés után a kezembe veszem a gombóckát, az ujjaimmal lyukat fúrok a közepébe és az ujjaimmal akkorára nyújtom, hogy a további kelesztés során ne menjen össze nagyon. Én 2 ujjamat dugtam bele és pörgettem a tésztát, a végén már a kézfejem is belefért. Ekkor lisztezett felületre teszem a kis fánkocskákat és ismételt fél órára, nedves konyharuha alatt hagyom kelni őket.

A vizet felforralom a cukorral, közben a sütőt 200°C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Amikor letelt a fél óra és a víz is forr, a bagelt beleteszem a vízbe ( FONTOS! Az az oldala, ami a kelesztéskor alul volt, a vízben az kerüljön felülre), majd 12 mp után megfordítom és szintén főzöm 12 mp-ig. Kiszedem őket a papírra és megszórom ízlés szerint a magvakkal, cukorral, sóval, kókusszal.

15 percig sütöm, amíg szép, aranybarnák nem lesznek, hőlégkeverésesen, alul-felül sütésen is tökéletes, csak figyelni kell akkor.:)

Tipp:

Én az eredeti recepthez képest kicsit több cukrot tettem, sokkal finomabb lesz a tészta tőle, karakteresebb. Nádcukor helyett használható kristálycukor. A lyukak kialakításánál is fontos, hogy a lyuk viszonylag nagy legyen, mert kelesztésnél össze fognak menni. Viszont ne nyúzzuk meg nagyon a tésztát, hogy szépek legyenek.:) Sütésnél gőzölni is lehet az elején, hőlégkeverésesen.

Én ketté szoktam vágni, megpirítom pirítóban, mindkét oldalát megvajazom és szendvicsként eszem. Isteni.:) De ajánlom bele a sült bacont, rá a tükörtojást. Nagyon klasszul néz ki, amikor a fenti lyukon kilátszik a sárgája.:)