Vörösboros kacsazúza recept
Hozzávalók:
- 1 kg kacsa zúza
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 jó nagy fej hagyma
- 3 duci gerezd fokhagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 1/2 zöldpaprika (télen ezek helyett üveges lecsó)
- 3-4 dl vörösbor
- frissen őrölt bors
- fűszerpaprika
- ételízesítő/só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Amikor már elég zsiradékot enged magából, akkor rádobjuk a közben apróra kockázott hagymát és fokhagymát.
Nem kell nagyon lepirítani, csak jól megfuttatjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, majd gyors mozdulatokkal átkeverjük és egy korty vizet öntünk rá, hogy meg ne égjen a fűszer.
Mehet bele a felcsíkozott paprika, paradicsom, vagy szezonon kívül egy jó nagy kanál lecsó. Kicsit összeforraljuk, és rátesszük a zúzát.
Fűszerezzük frissen őrölt borssal, ételízesítővel, és felöntjük a vörösborral. Lényeg, hogy ellepje, hiszen a zúza elég nehezen puhul meg, ha kukta nélkül lábosban főzzük.
Lefedjük, és alkalmanként megkeverve adunk neki egy bő órát. Mire a zúza megpuhul, sűrű, krémes lesz a szaft is alatta.
Alkoholtartalma már régen nem lesz, a borból csak a finom aromák maradnak a lábosban.
És jöhet a nagy kérdés: nokedlivel vagy tarhonyával? Nálunk ma tarhonyát pirítottam hozzá.