Vörösboros kacsazúza recept

Hozzávalók:
- 1 kg kacsa zúza
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 jó nagy fej hagyma
- 3 duci gerezd fokhagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 1/2 zöldpaprika (télen ezek helyett üveges lecsó)
- 3-4 dl vörösbor
- frissen őrölt bors
- fűszerpaprika
- ételízesítő/só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Amikor már elég zsiradékot enged magából, akkor rádobjuk a közben apróra kockázott hagymát és fokhagymát.
Nem kell nagyon lepirítani, csak jól megfuttatjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, majd gyors mozdulatokkal átkeverjük és egy korty vizet öntünk rá, hogy meg ne égjen a fűszer.
Mehet bele a felcsíkozott paprika, paradicsom, vagy szezonon kívül egy jó nagy kanál lecsó. Kicsit összeforraljuk, és rátesszük a zúzát.
Fűszerezzük frissen őrölt borssal, ételízesítővel, és felöntjük a vörösborral. Lényeg, hogy ellepje, hiszen a zúza elég nehezen puhul meg, ha kukta nélkül lábosban főzzük.
Lefedjük, és alkalmanként megkeverve adunk neki egy bő órát. Mire a zúza megpuhul, sűrű, krémes lesz a szaft is alatta.
Alkoholtartalma már régen nem lesz, a borból csak a finom aromák maradnak a lábosban.
És jöhet a nagy kérdés: nokedlivel vagy tarhonyával? Nálunk ma tarhonyát pirítottam hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »