Vörösboros kacsazúza recept

Hozzávalók:
- 1 kg kacsa zúza
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 jó nagy fej hagyma
- 3 duci gerezd fokhagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 1/2 zöldpaprika (télen ezek helyett üveges lecsó)
- 3-4 dl vörösbor
- frissen őrölt bors
- fűszerpaprika
- ételízesítő/só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Amikor már elég zsiradékot enged magából, akkor rádobjuk a közben apróra kockázott hagymát és fokhagymát.
Nem kell nagyon lepirítani, csak jól megfuttatjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, majd gyors mozdulatokkal átkeverjük és egy korty vizet öntünk rá, hogy meg ne égjen a fűszer.
Mehet bele a felcsíkozott paprika, paradicsom, vagy szezonon kívül egy jó nagy kanál lecsó. Kicsit összeforraljuk, és rátesszük a zúzát.
Fűszerezzük frissen őrölt borssal, ételízesítővel, és felöntjük a vörösborral. Lényeg, hogy ellepje, hiszen a zúza elég nehezen puhul meg, ha kukta nélkül lábosban főzzük.
Lefedjük, és alkalmanként megkeverve adunk neki egy bő órát. Mire a zúza megpuhul, sűrű, krémes lesz a szaft is alatta.
Alkoholtartalma már régen nem lesz, a borból csak a finom aromák maradnak a lábosban.
És jöhet a nagy kérdés: nokedlivel vagy tarhonyával? Nálunk ma tarhonyát pirítottam hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »