Vörösboros kacsazúza

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg kacsa zúza
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 jó nagy fej hagyma
  • 3 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1/2 zöldpaprika (télen ezek helyett üveges lecsó)
  • 3-4 dl vörösbor
  • frissen őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő/só ízlés szerint

Elkészítése:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Amikor már elég zsiradékot enged magából, akkor rádobjuk a közben apróra kockázott hagymát és fokhagymát.

Nem kell nagyon lepirítani, csak jól megfuttatjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, majd gyors mozdulatokkal átkeverjük és egy korty vizet öntünk rá, hogy meg ne égjen a fűszer.

Mehet bele a felcsíkozott paprika, paradicsom, vagy szezonon kívül egy jó nagy kanál lecsó. Kicsit összeforraljuk, és rátesszük a zúzát.

Fűszerezzük frissen őrölt borssal, ételízesítővel, és felöntjük a vörösborral. Lényeg, hogy ellepje, hiszen a zúza elég nehezen puhul meg, ha kukta nélkül lábosban főzzük.

Lefedjük, és alkalmanként megkeverve adunk neki egy bő órát. Mire a zúza megpuhul, sűrű, krémes lesz a szaft is alatta.

Alkoholtartalma már régen nem lesz, a borból csak a finom aromák maradnak a lábosban.

És jöhet a nagy kérdés: nokedlivel vagy tarhonyával? Nálunk ma tarhonyát pirítottam hozzá.