Savanyú káposztával töltött csirke recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 egész, konyhakész csirke
- 1-2 fej vöröshagyma
- 500 g savanyú káposzta
- 100 g szalonna
- 1 ek őrölt kömény
- só és bors ízlés szerint
- 2-3 dl világos sör
- 1 kg kisebb burgonya
Elkészítése:
Az egész csirkét megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk és minden oldalát jól megsózzuk.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy tepsit kikenünk olajjal vagy zsírral.
A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk.
A szalonnát kockákra vágjuk, és serpenyőben megsütjük (a felesleges zsírt, leontjük és félretesszük későbbre). A hagymát hozzáadjuk a szalonnához és együtt pirítjuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
A káposztát lecsöpögtetjük és durvára vágjuk. Keverjük össze a szalonnával és a hagymával, majd pároljuk együtt kb 5 percig, amíg a felesleges folyadék elpárolog.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a csirkét és fogpiszkálóval összekötjük a lyukat, amelyen keresztül a csirkét töltöttük. Ha marad a töltelékből, akkor azt picit tovább pároljuk még és félretesszük a tálaláshoz).
A megtöltött csirkét a zsírral kikent tepsibe fektetjük. Jól megkenjük a szalonnábol félretett zsiradékkal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy pici köménnyel is.
A burgonyát megpucoljuk (elég csak ecsettel jól megdörzsölni folyó víz alatt, nem szügséges hámozni), a nagyobb darabokat felvágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk. Ízlés szerint fűszerezhetjük és a csirke köré halmozzuk. Körülbelül 50 ml sört öntunk rá és sütjük 40-60 percig. Sütés közben sörrel meglocsoljuk többször.
Egy óra sütés után óvatosan megforgatjuk a csirkét és hagyjuk, hogy a másik oldalon is süljön még körülbelül 10-15 percig. Ezután ismét óvatosan átforgatjuk, majd a sütőt grill funkcióra kacsoljuk és hagyjuk aranybarnára sülni.
A csirke teljes sütési ideje 1,20-1,40 perc között van.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig pihenni. Ezután szeleteljuk és a burgonyával valamint a maradék káposztatöltelékkel együtt tálaljuk.