Pulykahússal töltött tök recept
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű főzőtök
- 1 fej vöröshagyma
- fél kg pulyka darált hús
- só
- bors
- 30 dkg sajt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A kapormártáshoz:
- 1 csokor kapor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg GM zabpehelyliszt
- 4 dl tej
- só
- 2 tk ecet
- 1 tk cukor
Elkészítése:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig kevergetjük, majd fedő alatt kissé megpároljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A sajtból levágunk 8 szeletet, a többit lereszeljük és a húshoz keverjük.
A tököt alaposan megmossuk, egy tiszta kefével vagy mosogatószivaccsal át is súroljuk a héját, majd a 2 végét levágva, kb 2 cm-es karikákat vágunk belőle. Nekem 8 szelet lett, ekkor a közepükből a magházat eltávolítjuk, egy magas falú tepsibe tesszük a tökkarikákat és a sajtos-húsos töltelékkel megtöltjük, végül a korábban leszelt sajt szeletekkel borítjuk a tetejét.
A tepsibe kb 2 dl vizet öntünk és előmelegített 180 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük.
A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a zabpehelylisztet, jól elkeverjük, világosra pirítjuk. A tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük, majd hagyjuk besűrűsödni. Közben ízesítjük sóval, cukorral, ecettel. A megmosott kaprot apróra vágjuk,és a mártásba szórjuk. Ha szükséges még utánízesítjük.
Rizzsel és kapormártással kínáljuk a töltött tököt.
Tipp:
Inkább nyári étel, vagyis annak a függvénye, hogy mikortól kapható friss főzőtök. Gyorsan elkészül, mutatós, egészséges és finom, akár a vasárnapi asztalon megállja a helyét!