Pulykahússal töltött tök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű főzőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél kg pulyka darált hús
  • bors
  • 30 dkg sajt
  • 1 tojás

A kapormártáshoz:

  • 1 csokor kapor
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg GM zabpehelyliszt
  • 4 dl tej
  • 2 tk ecet
  • 1 tk cukor

Elkészítése:

A megtisztított hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig kevergetjük, majd fedő alatt kissé megpároljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A sajtból levágunk 8 szeletet, a többit lereszeljük és a húshoz keverjük.

A tököt alaposan megmossuk, egy tiszta kefével vagy mosogatószivaccsal át is súroljuk a héját, majd a 2 végét levágva, kb 2 cm-es karikákat vágunk belőle. Nekem 8 szelet lett, ekkor a közepükből a magházat eltávolítjuk, egy magas falú tepsibe tesszük a tökkarikákat és a sajtos-húsos töltelékkel megtöltjük, végül a korábban leszelt sajt szeletekkel borítjuk a tetejét.

A tepsibe kb 2 dl vizet öntünk és előmelegített 180 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük.

A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a zabpehelylisztet, jól elkeverjük, világosra pirítjuk. A tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük, majd hagyjuk besűrűsödni. Közben ízesítjük sóval, cukorral, ecettel. A megmosott kaprot apróra vágjuk,és a mártásba szórjuk. Ha szükséges még utánízesítjük.

Rizzsel és kapormártással kínáljuk a töltött tököt.

Tipp:

Inkább nyári étel, vagyis annak a függvénye, hogy mikortól kapható friss főzőtök. Gyorsan elkészül, mutatós, egészséges és finom, akár a vasárnapi asztalon megállja a helyét!