Pecsenyekacsa recept
Hozzávalók:
- 1 db tisztított, egész kacsa (3 kg)
- 2 db alma
- 10 gerezd fokhagyma
- bors – fekete (tört)
- 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál majoránna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 evőkanál kacsazsír
- 2 kg burgonya, tisztított
Elkészítése:
A kacsát megmosom, lecsöpögtetem. Az aprólékját, elteszem későbbre egy jó leveshez. A melle résznél beirdalom a bőrénél.
A sóval, alaposan kívül, belül bedörzsölöm, majd zsírral megkenem és a fűszerekkel meghintem. Az almákat megmosom, kacsába dugdosom, jó pár fokhagyma gerezd kíséretében.
A jénaiba vastagabb -2cm – hagymakarikákat, illetve a megtisztított sárgarépa karikákat teszek. Erre az elkészített ágyra helyezem a kacsát és a maradék fokhagymát köréje szórom.
Alufóliával letakarom, a 180 C fokon előmelegített sütőbe teszem.
1 óra elteltével, meglocsolom a keletkezett zsiradékkal, hozzá teszem a félig főzött burgonyaszeleteket. Így még 30 percet sütöm gyakran locsolgatva.
A kacsát grillen még 10-15 percet sütöm meg szép pirosra. Piros káposztát még készítek mellé.
Tipp:
Természetesen többféle körettel tálalható. Rizs, burgonyapüré, petrezselymes főtt burgonya. A dinsztelt piros káposzta, szinte elengedhetetlen.