Pecsenyekacsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pecsenyekacsa

Hozzávalók:

  • 1 db tisztított, egész kacsa (3 kg)
  • 2 db alma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • bors – fekete (tört)
  • 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 2 kg burgonya, tisztított

Elkészítése:

A kacsát megmosom, lecsöpögtetem. Az aprólékját, elteszem későbbre egy jó leveshez. A melle résznél beirdalom a bőrénél.

A sóval, alaposan kívül, belül bedörzsölöm, majd zsírral megkenem és a fűszerekkel meghintem. Az almákat megmosom, kacsába dugdosom, jó pár fokhagyma gerezd kíséretében.

A jénaiba vastagabb -2cm – hagymakarikákat, illetve a megtisztított sárgarépa karikákat teszek. Erre az elkészített ágyra helyezem a kacsát és a maradék fokhagymát köréje szórom.

Alufóliával letakarom, a 180 C fokon előmelegített sütőbe teszem.

1 óra elteltével, meglocsolom a keletkezett zsiradékkal, hozzá teszem a félig főzött burgonyaszeleteket. Így még 30 percet sütöm gyakran locsolgatva.

A kacsát grillen még 10-15 percet sütöm meg szép pirosra. Piros káposztát még készítek mellé.

Tipp:

Természetesen többféle körettel tálalható. Rizs, burgonyapüré, petrezselymes főtt burgonya. A dinsztelt piros káposzta, szinte elengedhetetlen.