Ludaskása recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liba- vagy kacsaaprólék (nyak, szív, zuza, láb, szárnytő)
- 1 liba- vagy kacsa far-hát
- 2 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 10 szem egész bors
- 1 késhegynyi kurkuma
- 1/8 cikk kelkáposzta
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 szál zellerzöld
- só
- 1 ek kacsa- vagy libazsír
- 2,5 bögre rizs
- 1 csokor petrezselyemzöld
- őrölt bors
Elkészítése:
A megtisztított húst feldaraboljuk. A far-hátat 2-3 darabba vágjuk, a zúzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra.
A megmosott húst 2 liter hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, a habját leszedjük, sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, a kurkumát, hozzáadjuk az egyik vöröshagymát egyben, a fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, zeller zöldet és a felezett paprikát, paradicsomot.
2 órán át gyöngyöző forrással főzzük. Ha elkészült a leves, egy másik edénybe a zsíron megdinszteljük a másik, kockára vágott vöröshagymát, majd megfuttatjuk rajta a rizst, és felöntjük 5 bögre húslevessel. Felforraljuk, lefedjük, és meleg helyre tesszük, hogy a rizs megdagadjon.
A levesben főtt zöldségeket egy vágódeszkán kockára vágjuk, a csontokról lefőtt húst, ha szükséges kisebbre vágjuk, és ha a rizs megpuhult, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a levesben főtt húst. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, és elkeverjük.
Tipp:
Egyszerűbb a helyzet, ha maradék húslevesünk van, netán eleve több levest főzünk, számítva a belőle készítendő ludaskására.