Hozzávalók:
Elkészítése:
A megtisztított húst feldaraboljuk. A far-hátat 2-3 darabba vágjuk, a zúzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra.
A megmosott húst 2 liter hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, a habját leszedjük, sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, a kurkumát, hozzáadjuk az egyik vöröshagymát egyben, a fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, zeller zöldet és a felezett paprikát, paradicsomot.
2 órán át gyöngyöző forrással főzzük. Ha elkészült a leves, egy másik edénybe a zsíron megdinszteljük a másik, kockára vágott vöröshagymát, majd megfuttatjuk rajta a rizst, és felöntjük 5 bögre húslevessel. Felforraljuk, lefedjük, és meleg helyre tesszük, hogy a rizs megdagadjon.
A levesben főtt zöldségeket egy vágódeszkán kockára vágjuk, a csontokról lefőtt húst, ha szükséges kisebbre vágjuk, és ha a rizs megpuhult, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a levesben főtt húst. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, és elkeverjük.
Egyszerűbb a helyzet, ha maradék húslevesünk van, netán eleve több levest főzünk, számítva a belőle készítendő ludaskására.