Ludaskása

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Ludaskása

Hozzávalók:

  • 1 kg liba- vagy kacsaaprólék (nyak, szív, zuza, láb, szárnytő)
  • 1 liba- vagy kacsa far-hát
  • 2 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 10 szem egész bors
  • 1 késhegynyi kurkuma
  • 1/8 cikk kelkáposzta
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 ek kacsa- vagy libazsír
  • 2,5 bögre rizs
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított húst feldaraboljuk. A far-hátat 2-3 darabba vágjuk, a zúzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra.

A megmosott húst 2 liter hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, a habját leszedjük, sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, a kurkumát, hozzáadjuk az egyik vöröshagymát egyben, a fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, zeller zöldet és a felezett paprikát, paradicsomot.

2 órán át gyöngyöző forrással főzzük. Ha elkészült a leves, egy másik edénybe a zsíron megdinszteljük a másik, kockára vágott vöröshagymát, majd megfuttatjuk rajta a rizst, és felöntjük 5 bögre húslevessel. Felforraljuk, lefedjük, és meleg helyre tesszük, hogy a rizs megdagadjon.

A levesben főtt zöldségeket egy vágódeszkán kockára vágjuk, a csontokról lefőtt húst, ha szükséges kisebbre vágjuk, és ha a rizs megpuhult, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a levesben főtt húst. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, és elkeverjük.

Tipp:

Egyszerűbb a helyzet, ha maradék húslevesünk van, netán eleve több levest főzünk, számítva a belőle készítendő ludaskására.