Libacomb sültkrumplival és narancsos-mézes sütőtökkel recept
Hozzávalók:
Libacombhoz:
- 2 libacomb
- 2-3 dl libazsír
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 db borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 2 tk só
- őrölt fehér bors
- 1 tk ételízesítő
- 1 mk pirospaprika
- 2 tk köménymag
- 1,5 dl fehérbor
Sültkrumpli hozzávalói:
- 6-8 db sütnivaló krumpli
- 1 mk szerecsendió
- 1 mk kakukkfű
- 1 mk majoranna
- 2 tk só
- a combok sütésénél visszamaradt zsír
Narancsos-mézes sütőtök hozzávalói:
- 50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
- 2 dl narancslé (100 %-os)
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 darabka fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 3-4 ek méz
Elkészítése:
A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.
A köménymagot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt pörköljük meg (amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk nehogy megégjen!). Ezután öntsük át egy mozsárba és őröljük szinte porrá.
A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát és az őrölt köménymagot. Ezután nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és keverjük alaposan össze.
Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet és a borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára (vagy egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst (a borókabogyót egy kicsit nyomuk szét a kés lapjával, és úgy adjuk a páchoz).
Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, majd helyezzük egymás mellé a tepsibe. Ezután öntsük alá a bort és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. két óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsük le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat.
Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből és tálalásig tartsuk melegen.
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára. A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet és a majorannát, majd keverjük alaposan össze.
A krumplit terítsük bele egy tepsibe és öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.
Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot és tálalásig tartsuk melegen.
A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket és alacsony hőfokon főzzük puhára (arra figyeljünk nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik).
Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze. Ezután néha óvatosan megkeverve, rázogatva pár perc alatt, karamellizáljuk össze a mézzel.
Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.