Kapros, tejfölös zúzapaprikás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg zúza (csirke, kacsa, pulyka is lehet)
- 2 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 2 paradicsom
- 2 lecsópaprika
- só
- őrölt bors
- 1 kis csokor kapor
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek liszt
- 1 ek őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát apróra vágva, kevés zsiradékon megfonnyasztom, megsózom.
A megmosott, átvizsgált, szükség szerint darabokra vágott zúzát hozzátéve, fehéredésig pirítom. Beleöntöm a bort és a felaprított paprikát, paradicsomot is hozzáteszem.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, majd fedő alatt főzöm.
Mikor a zúza megpuhult, (addigra a hagyma, paprika, paradicsom is szétfő) kevés főzőlevet kivéve, azt a tejföllel, és kevés liszttel csomómentesre keverem, és enyhén behabarom. A zúzott fokhagymát és a finomra vágott kaprot is hozzátéve, meghintem őrölt paprikával, majd felforralom.
Frissen őrölt borsot adok hozzá, és tálalom.
Galuskát, vagy pirított házi tarhonyát, valamint zöld fűszerekbe (snidling, kapor) forgatott tejföl golyóbisokat adok mellé.
Tipp:
Bográcsban elkészíthető étel, a mennyiségeket ki-ki saját edénye, és a vendégül látni kívánt személyekhez igazíthatja. Ez a mennyiség, 4-6 fő vendégül látásához elegendő.
Minden bográcsos ételhez ajánlom a száraz fehér vagy vörösbor használatát. Mire az étel elkészül, az alkoholtartalom elpárolog, a bor savtartalma viszont segít a hagyma főzésében, az esetleges leragadások feloldásába, nem utolsó sorban, kitűnő ízt kölcsönöz ételünknek.