Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi sajtos pulykemellsonka recept

Házi sajtos pulykemellsonka
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg pulykamell
    • 10 dkg bacon
    • 10 dkg sajt
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt bors (ízlés szerint)
    • 1 mk pirospaprika

    Lekenéshez:

    • 1 ek olaj
    • 1/2 mk pirospaprika

    Elkészítése:

    A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a pirospaprikával és adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Ezután hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják a húst.

    Ezután tegyük bele az aprítóba a hús 2/3 részét, adjuk hozzá a felkockázott bacont és pár perc alatt pépesítsük (húsdarálón is ledarálhatjuk, ha nem áll rendelkezésünkre aprító).

    Ezután adjuk hozzá a maradék húst és indítsuk el a gépet pár pillanatra, hogy az utólag hozzáadott hús, kissé darabos maradjon.

    Ezután adjuk hozzá a húsmasszához az előzőleg apró kockákra vágott sajtot, majd kanállal keverjük alaposan össze.

    Vágjunk le egy nagyobb folpack fóliát, majd tegyük rá a húsmasszát és szorosan tekerjük fel úgy, hogy egy feszes rudat kapjunk. A fólia két végét jó szorosan csavarjuk meg, hogy olyan legyen mint egy nagy szaloncukor.

    Ezután vágjunk egy nagyobb alufólia darabot, majd helyezzük rá az előzőleg folpack fóliába csomagolt húst és szintén szorosan tekerjük fel, a végeit pedig jó szorosan csavarjuk meg.

    Egy jénai tálba (vagy kisebb tepsibe) öntsünk kb 2 dl vizet, majd helyezzük bele a becsomagolt húsrudat. Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, majd 130 fokon gőzöljük 1 órán át.

    Amikor letelt az idő, vegyük ki a sütőből, majd óvatosan, nehogy a kezünket megégesse a gőz, csomagoljuk ki az elkészült sonkát (gőzölés közben elég sok vizet enged a hús, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megég a csomagolás alatt).

    Az olajat keverjük össze a pirospaprikával, majd alaposan kenjük körbe a még meleg sonkatekercset és ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pulykamell sonkát, majd friss péksüteménnyel, kenyérrel kínáljuk. Kínálhatjuk pl reggelire, beletehetjük szendvicsbe. Hűtőben, zárható dobozban pár napig tárolhatjuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá