Cajun pulyka szelet recept
Hozzávalók:
Cajun fűszerkeverékhez:
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika (por)
- 1 evőkanál, őrölt fekete bors
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál cayenne bors
- 1 evőkanál chili pehely
- 1 evőkanál hagymapor
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál só
Húshoz:
- 1/2 kg pulyamell filé
- 1 adag cajun fűszerkeverék
- 3-4 evőkanál olaj
- 1,5 bögre vadrizs keverék
- 3 bögre húsleves alaplé vagy víz
- 1/2 citrom leve
- 1-1 piros, illetve sárga húsú kaliforniai paprika
- 1/2 marék vágott bazsalikom levél vagy petrezselyemzöld
Elkészítése:
A fűszerkeverékhez a fűszereket egy tálba tesszük, jól elkeverjük és máris felhasználhatjuk az adott recepthez.
A fűszerkeverékben megforgatott és megsütött hús kap egy olyan ízkombinációt, amitől szinte megvadulnak az ember ízérzékelői. Kellemesen füstös és csípős, igazi ételkülönlegesség.
A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyobb darabokra felvágjuk és egy kevés olajjal átkenjük. Egy kisebb tálba szórjuk a fűszerkeveréket és húsdarabokat megforgatjuk benne.
A kétféle színű paprikát azonos nagyságú, kisebb kockákra felvágjuk, a rizst pedig szűrőben leöblítjük.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a húsdarabok minden oldalát lepirítjuk benne. Mikor szépen megpirultak a húsok, kivesszük a serpenyőből és a visszamaradt zsiradékra szórjuk a rizst a paprika kockákkal együtt és “csikorgóssá” sütjük, ez kb 5 perc.
Ha maradt volna vissza a fűszerkeverékből, a végén azt is rászórjuk a rizsre és felöntjük az alaplével, hozzá adva a citromlevet is. Megvárjuk míg felforr, majd visszatesszük a rizsbe az elősült húsdarabokat.
Lefedjük, mérsékeljük alatta a tüzet és az egészet készre pároljuk kb 30 perc alatt.
Mikor megpuhult a rizs és a nedvességet magába szívva pergőssé vált, akkor elkészült az étel és máris tálalhatjuk a vágott korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva.
Nagyon finom, fűszeres ételkülönlegesség. Friss salátát kínálhatunk hozzá.