Vaníliás panna cotta málazselével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 200 ml tej (használjunk félzsíros vagy alacsonyabb zsírtartalmú tejet. A zsíros tejtől sűrű lessz a panna cotta nem pedig lágy és könnyű)
- 300 ml tejszín 30 %-os
- 30 g kristálycukor
- 2 zselatinlap (mindig hideg vízbe áztassuk a lapzselatint! Ha a víz meleg a zselatin feloldódik benne és használhatatlan lesz!)
- 2 teáskanál vaníliapaszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
Málnazselé:
- 140 g málnapüré
- 1 teáskanál vaníliapaszta
- 1/2 lapzselatin
Elkészítése:
Panna cotta:
Áztassuk a zselatint hideg vízbe 10 percre.
A tejet, tejszínt, kristálycukrot, vaníliát egy kisebb lábasban melegítsük fel, de vigyázzunk, nem szabad forrnia!
Vegyük le a panna cotta alapot a tűzről és adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zselatint. Keverjük el benne, hogy feloldódjon, majd szűrjük át egy finomlyukú szűrőn.
Hagyjuk egy picit kihűlni azután öntsük ki 4 egyforma pohárba és tegyük hűtőbe. A tökéletes állag eléréséhez legalább 4 órára lesz szükség.
Amint letelt a legalább 4 óra, ráönthetjük a következő réteget.
Málnazselé:
Melegítsük fel a málnapürét és adjuk hozzá a zselatinlapot, majd szűrjük át ugyanúgy, mint ahogyan a panna cottával tettük.
Hűtsük le legalább 30 °C-ra mielőtt a panna cottára öntjük máskülöndben össze fog folyni a két réteg.
Tegyük hűtőbe és hagyjuk amíg megköt a zselatin, kb 20 perc.
Amint kész van díszíthetjük apró meringue lapocskákkal és friss málnával.
Tipp:
Használjunk lapzselatint a panna cottához egyszerűbb kezelni és tisztább, bársonyosabb lesz a végeredmény. Hogyha nincsen lapzselatin mérjük ki a zselatinport és áztassuk hideg vízbe. 1 zselatinlap kb 1 teáskanal pornak felel meg. Általában a zselatinpor mennyiségének az ötszörösét mérjük ki hidegvízből és ebbe áztassuk bele. Hagyjuk benne amíg felszívta a vizet majd ezt adjuk a langyos panna cotta alaphoz.
Mielőtt a poharakba vagy formákba töltjük a krémet egy tál jég fölött gyakori kevergetés melett hűtsük le. Ez meggátolja a vaníliamagokat hogy lesüljedjenek a forma aljára. Hűtsük a panna cottát legalább 4 órán át a hűtőben hogy megkapjuk a klasszikus “remegős” állagot. Ha formába töltöttük csak mártsuk egy pillanatara langyos vízbe a forma alját, így könnyen kifordíthatjuk majd egy tányérra a panna cottát.