Vaníliás-málnazselés kocka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 22*22 cm-es formához:
Alap:
- 300 g darált keksz
- 50 g darált dió
- 1 ek kakaópor
- 2 ek mogyorókrém
- 150 g olvasztott vaj vagy margarin
- kb 1-1,5 dl tej
Zselés réteg:
- 300-400 g málna vagy vegyes gyümölcs
- 3 ek porcukor
- 1 ek citromlé
- 2 ek zselatin (por formában)
- kb 3 ek víz
Vaníliás krém:
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 250 ml habtejszín
- 2 zacskó zselatinfix
- vaníliaaroma vagy paszta ízlés szerint
Ganache:
- 60 g tejcsoki
- 60 g étcsoki
- 120 ml habtejszín (30 %-os, nem cukrozott)
Elkészítése:
Az alaphoz a kekszet, diót, kakaóport és mogyorókrémet összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és elkeverjük. Elkezdjük hozzáadni a tejet és annyit adunk hozzá, hogy kellemesen lágy állagú legyen, de ne is ragadjon.
A kész alapot egyenletesen belesimítjuk az előkészített forma aljába.
A zseléhez a fagyos gyümölcsöt kevés vízzel, a porcukorral és a citromlével elkezdjük főzni és addig főzzük, amíg a gyümölcsök szétesnek. Ha valaki nem szereti a magokat, akkor átszűrhetjük.
Közben a zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikróban felolvasztjuk. A gyümölcshöz hozzáadjuk a zselatint és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
A zselét ráöntjük az alapra és betesszük a hűtőbe addig, amíg meg nem dermed.
Amikor a zselé már megdermedt, akkor elkészítjük a vaníliás krémet. A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a folyékony tejszínt és felverjük kemény habbá, majd belekeverjük a zselatinfixet és jól elkeverjük ezzel is.
A vaníliás krémet rásimítjuk a megdermedt zselére.
A ganache-hoz a forró tejszínben feloldjuk a csokikat, majd mikor langyosra hűlt, akkor ráöntjük a krém tetejére és hűtőbe tesszük addig, amíg megdermed.
Pár óra múlva kockákra szelve tálaljuk.