Vaníliás-málnazselés kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 22*22 cm-es formához:
Alap:

  • 300 g darált keksz
  • 50 g darált dió
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek mogyorókrém
  • 150 g olvasztott vaj vagy margarin
  • kb 1-1,5 dl tej

Zselés réteg:

  • 300-400 g málna vagy vegyes gyümölcs
  • 3 ek porcukor
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek zselatin (por formában)
  • kb 3 ek víz

Vaníliás krém:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 250 ml habtejszín
  • 2 zacskó zselatinfix
  • vaníliaaroma vagy paszta ízlés szerint

Ganache:

  • 60 g tejcsoki
  • 60 g étcsoki
  • 120 ml habtejszín (30 %-os, nem cukrozott)

Elkészítése:

Az alaphoz a kekszet, diót, kakaóport és mogyorókrémet összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és elkeverjük. Elkezdjük hozzáadni a tejet és annyit adunk hozzá, hogy kellemesen lágy állagú legyen, de ne is ragadjon.

A kész alapot egyenletesen belesimítjuk az előkészített forma aljába.

A zseléhez a fagyos gyümölcsöt kevés vízzel, a porcukorral és a citromlével elkezdjük főzni és addig főzzük, amíg a gyümölcsök szétesnek. Ha valaki nem szereti a magokat, akkor átszűrhetjük.

Közben a zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikróban felolvasztjuk. A gyümölcshöz hozzáadjuk a zselatint és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

A zselét ráöntjük az alapra és betesszük a hűtőbe addig, amíg meg nem dermed.

Amikor a zselé már megdermedt, akkor elkészítjük a vaníliás krémet. A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a folyékony tejszínt és felverjük kemény habbá, majd belekeverjük a zselatinfixet és jól elkeverjük ezzel is.

A vaníliás krémet rásimítjuk a megdermedt zselére.

A ganache-hoz a forró tejszínben feloldjuk a csokikat, majd mikor langyosra hűlt, akkor ráöntjük a krém tetejére és hűtőbe tesszük addig, amíg megdermed.

Pár óra múlva kockákra szelve tálaljuk.