Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szedres sajttorta recept

Szedres sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:
    Alap:

    • 200 g darált keksz
    • 100 g vaj

    Szedres réteg:

    • 450 g mascarpone
    • 200 ml tejszín (30 % zsírtartalmú)
    • 150 g cukor
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • 2 evőkanál liszt (opcionális, javítja az állagát)
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 150 g szeder (friss vagy fagyasztott)
    • 2 csepp lila ételfesték (opcionális)

    Szederszósz:

    • 200 g szeder (friss vagy fagyasztott)
    • 3 evőkanál cukor
    • 1 teáskanál citromlé
    • 1 teáskanál kukoricakeményítő
    • 2 evőkanál víz

    Tetejére:

    • tejszínhab
    • szeder
    • málna

    Elkészítése:

    A kekszet keverjük el az olvasztott vajjal és egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, majd hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a szedres réteget.

    A szedret turmixoljuk simára (ha zavarnak a magok, akkor szűrjük át).

    A mascarponét keverjük simára a cukorral és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a vaníliát, a lisztet, a tejszínt (folyékonyan, nem kell felverni!!) és a szederpürét. Az egészet keverjük egynemű masszává. Ha szeretnénk, hogy kicsit élénkebb színe legyen, akkor adjunk hozzá pár csepp lila ételfestéket.

    Öntsük a szedres keveréket a kekszes alapra és 160 fokra melegített sütőben süssük kb 45-60 percig vagy amíg a közepes szilárd, de még kissé remegős nem lesz.

    Ezután vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.

    Készítsük el a szederszószt. Egy kis edényben közepes lángon főzzük fel a szedret, cukrot és citromlevet. Főzzük addig, amíg a szeder teljesen szétesik. A keményítőt keverjük el a vízben, majd sűrítsük be vele a szószt.

    Díszítsük a sajttortát a szederszósszal, tejszínhabbal valamint szeder és málnaszemekkel ízlés szerint.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek