Szedres sajttorta recept
Hozzávalók:
Alap:
- 200 g darált keksz
- 100 g vaj
Szedres réteg:
- 450 g mascarpone
- 200 ml tejszín (30 % zsírtartalmú)
- 150 g cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál liszt (opcionális, javítja az állagát)
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 150 g szeder (friss vagy fagyasztott)
- 2 csepp lila ételfesték (opcionális)
Szederszósz:
- 200 g szeder (friss vagy fagyasztott)
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
Tetejére:
- tejszínhab
- szeder
- málna
Elkészítése:
A kekszet keverjük el az olvasztott vajjal és egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, majd hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a szedres réteget.
A szedret turmixoljuk simára (ha zavarnak a magok, akkor szűrjük át).
A mascarponét keverjük simára a cukorral és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a vaníliát, a lisztet, a tejszínt (folyékonyan, nem kell felverni!!) és a szederpürét. Az egészet keverjük egynemű masszává. Ha szeretnénk, hogy kicsit élénkebb színe legyen, akkor adjunk hozzá pár csepp lila ételfestéket.
Öntsük a szedres keveréket a kekszes alapra és 160 fokra melegített sütőben süssük kb 45-60 percig vagy amíg a közepes szilárd, de még kissé remegős nem lesz.
Ezután vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.
Készítsük el a szederszószt. Egy kis edényben közepes lángon főzzük fel a szedret, cukrot és citromlevet. Főzzük addig, amíg a szeder teljesen szétesik. A keményítőt keverjük el a vízben, majd sűrítsük be vele a szószt.
Díszítsük a sajttortát a szederszósszal, tejszínhabbal valamint szeder és málnaszemekkel ízlés szerint.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »









