Hozzávalók:
Alap:
Szedres réteg:
Szederszósz:
Tetejére:
Elkészítése:
A kekszet keverjük el az olvasztott vajjal és egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, majd hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a szedres réteget.
A szedret turmixoljuk simára (ha zavarnak a magok, akkor szűrjük át).
A mascarponét keverjük simára a cukorral és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a vaníliát, a lisztet, a tejszínt (folyékonyan, nem kell felverni!!) és a szederpürét. Az egészet keverjük egynemű masszává. Ha szeretnénk, hogy kicsit élénkebb színe legyen, akkor adjunk hozzá pár csepp lila ételfestéket.
Öntsük a szedres keveréket a kekszes alapra és 160 fokra melegített sütőben süssük kb 45-60 percig vagy amíg a közepes szilárd, de még kissé remegős nem lesz.
Ezután vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.
Készítsük el a szederszószt. Egy kis edényben közepes lángon főzzük fel a szedret, cukrot és citromlevet. Főzzük addig, amíg a szeder teljesen szétesik. A keményítőt keverjük el a vízben, majd sűrítsük be vele a szószt.
Díszítsük a sajttortát a szederszósszal, tejszínhabbal valamint szeder és málnaszemekkel ízlés szerint.