Szedres sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Alap:

  • 200 g darált keksz
  • 100 g vaj

Szedres réteg:

  • 450 g mascarpone
  • 200 ml tejszín (30 % zsírtartalmú)
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál liszt (opcionális, javítja az állagát)
  • 3 tojás
  • 150 g szeder (friss vagy fagyasztott)
  • 2 csepp lila ételfesték (opcionális)

Szederszósz:

  • 200 g szeder (friss vagy fagyasztott)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz

Tetejére:

  • tejszínhab
  • szeder
  • málna

Elkészítése:

A kekszet keverjük el az olvasztott vajjal és egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, majd hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a szedres réteget.

A szedret turmixoljuk simára (ha zavarnak a magok, akkor szűrjük át).

A mascarponét keverjük simára a cukorral és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a vaníliát, a lisztet, a tejszínt (folyékonyan, nem kell felverni!!) és a szederpürét. Az egészet keverjük egynemű masszává. Ha szeretnénk, hogy kicsit élénkebb színe legyen, akkor adjunk hozzá pár csepp lila ételfestéket.

Öntsük a szedres keveréket a kekszes alapra és 160 fokra melegített sütőben süssük kb 45-60 percig vagy amíg a közepes szilárd, de még kissé remegős nem lesz.

Ezután vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.

Készítsük el a szederszószt. Egy kis edényben közepes lángon főzzük fel a szedret, cukrot és citromlevet. Főzzük addig, amíg a szeder teljesen szétesik. A keményítőt keverjük el a vízben, majd sűrítsük be vele a szószt.

Díszítsük a sajttortát a szederszósszal, tejszínhabbal valamint szeder és málnaszemekkel ízlés szerint.