Oreos-szedres sajttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Alap:
- 25 dkg Oreo keksz
- 7 dkg olvasztott vaj
Szedres réteg:
- 80 dkg szeder
- 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
- 3 tk zselatin
Krém:
- 50 dkg mascarpone
- 3 ek joghurt
- 4 dl habtejszín
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 2 cs zselatinfix
Elkészítése:
A kekszet egy késes aprítóval morzsás állagúra dolgozzuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor egy húsklopfolóval vagy nyújtófával veregessük morzsásra (a kekszet tegyük egy vastag falú zacskóba).
A kekszet dolgozzuk össze az olvasztott vajjal.
A forma aljára és oldalára tegyünk sütőpapírt, vagy pedig wax fóliát. Az alapot simítsuk bele a formába és egyenletesen nyomkodjuk bele.
A szedres réteghez a zselatint áztassuk kevés vízbe és hagyjuk, hogy megduzzadjon.
A szedret egy botmixerrel pürésítsük, majd szűrjük át és kezdjük el felmelegíteni a cukorral. A zselatint oldjuk fel, majd adjuk a szederhez és addig melegítsük amíg az egész keverék homogén lesz. Annyira hűtsük csak ki, hogy ne legyen meleg, ne oldja majd a krémet.
A krémhez a mascarponét alaposan kikeverjük a joghurttal, vaníliás cukorral és a citrom héjával, majd hozzáöntjük a tejszínt és felverjük az egészet, végül pedig a zselatinfixet is beledolgozzuk.
Elkezdjük rétegezni a formába a krémet és a szedres tölteléket. Először egy adag mascarponés krémet kenünk az alapra, majd a szedres részből teszünk rá, újra mascarponés krém, újabb adag szedres réteg és az utolsó adag mascarponés krém. Ha tudjuk, akkor több réteget is készíthetünk. Mindenképp mascarponés krémmel zárjuk és a tetejére öntsük a maradék szedres zselét.
Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd másnap ízlés szerint díszítsük és szelve tálaljuk.