Oreos-szedres sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Alap:

  • 25 dkg Oreo keksz
  • 7 dkg olvasztott vaj

Szedres réteg:

  • 80 dkg szeder
  • 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 3 tk zselatin

Krém:

  • 50 dkg mascarpone
  • 3 ek joghurt
  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 cs zselatinfix

Elkészítése:

A kekszet egy késes aprítóval morzsás állagúra dolgozzuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor egy húsklopfolóval vagy nyújtófával veregessük morzsásra (a kekszet tegyük egy vastag falú zacskóba).

A kekszet dolgozzuk össze az olvasztott vajjal.

A forma aljára és oldalára tegyünk sütőpapírt, vagy pedig wax fóliát. Az alapot simítsuk bele a formába és egyenletesen nyomkodjuk bele.

A szedres réteghez a zselatint áztassuk kevés vízbe és hagyjuk, hogy megduzzadjon.

A szedret egy botmixerrel pürésítsük, majd szűrjük át és kezdjük el felmelegíteni a cukorral. A zselatint oldjuk fel, majd adjuk a szederhez és addig melegítsük amíg az egész keverék homogén lesz. Annyira hűtsük csak ki, hogy ne legyen meleg, ne oldja majd a krémet.

A krémhez a mascarponét alaposan kikeverjük a joghurttal, vaníliás cukorral és a citrom héjával, majd hozzáöntjük a tejszínt és felverjük az egészet, végül pedig a zselatinfixet is beledolgozzuk.

Elkezdjük rétegezni a formába a krémet és a szedres tölteléket. Először egy adag mascarponés krémet kenünk az alapra, majd a szedres részből teszünk rá, újra mascarponés krém, újabb adag szedres réteg és az utolsó adag mascarponés krém. Ha tudjuk, akkor több réteget is készíthetünk. Mindenképp mascarponés krémmel zárjuk és a tetejére öntsük a maradék szedres zselét.

Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd másnap ízlés szerint díszítsük és szelve tálaljuk.