Kávés panna cotta csokoládéöntettel recept
Hozzávalók:
- 3 dl tejszín
- 3 dl tej (2,8 %-os)
- 1 cs instant kávé
- 8 dkg barna cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 20 gramm porzselatin
Csokoládéöntet hozzávalói:
- 1 dl tejszín
- 5 dkg csokoládé (70%-os)
Elkészítése:
A kávét keverjük simára egy kevés langyos tejjel.
A maradék tejhez adjuk hozzá a tejszínt, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd a simára kevert kávét.
Kevergetve melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint.
Ezután kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szitán szűrjük át, hogy szép sima legyen.
A formákat nagyon vékonyan kenjük ki olajjal, ízlés szerint töltsük fel a zselatinos kávéval, majd hagyjuk hűlni. (Én olajba mártottam az ujjamat, majd úgy kentem ki a formákat. Így dermedés után könnyen kitudjuk majd önteni a formából)
Amikor a panna cotta már éppen csak langyos, tegyük be a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen.
A tejszínt melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd keverjük simára, és hűtsük éppen csak langyosra.
Érdemes közvetlenül tálalás előtt elkészíteni a csokoládéöntetet, mert különben állás közben megdermed. (ha mégis megdermedne, tegyük fel a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük vissza)