Balzsamecetben karamellizált gyümölcsök mascarponével recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb alma
- 1 banán
- 4-5 mandarin
- 1 dl balzsamecet
- 1 ek barna cukor (v. édesítőszer)
- 1 tk vanília aroma
- 1 ek mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Az almát negyedekbe vágjuk, a magházát kiszedjük, majd vékonyan felszeleteljük. (Nem kell meghámozni!)
A mandarint megpucoljuk, és gerezdekre szedjük. A banán héját lehúzzuk, a gyümölcsöt felkarikázzuk.
Egy serpenyőbe beleöntjük balzsamecetet, hozzáadjuk a barna cukrot és a vanília aromát. Kevergetve forráspontig melegítjük.
Ekkor beletesszük az almaszeleteket, jól összeforgatjuk, és 3-4 percig pároljuk. (Én fedővel félig lefedve pároltam.)
Ezután hozzáadjuk a mandarint, óvatosan összeforgatjuk, és szintén pár percig pároljuk. (Ekkor már én sem tettem rá fedőt!)
Végül hozzáadjuk a felkarikázott banánt, óvatosan megint összeforgatjuk, és 1-2 percig még pároljuk.
Ezalatt az idő alatt a balzsamecetes-cukor szépen besűrűsödik, megkaramellizálódik.
Közben a mascarponét simára keverjük a vaníliás cukorral.
Tálaláskor tányérra tesszük a még meleg gyümölcsöket, majd a tetejére kanalazzuk a mascarponét.
A melegtől a mascarpone szépen elkezd a gyümölcsökre olvadni, és ettől nagyon finom lesz.
A balzsamecetben karamellizált gyümölcsök mascarponével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 2 g