Balzsamecetben karamellizált gyümölcsök mascarponével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Balzsamecetben karamellizált gyümölcsök mascarponével

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb alma
  • 1 banán
  • 4-5 mandarin
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 ek barna cukor (v. édesítőszer)
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 ek mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Az almát negyedekbe vágjuk, a magházát kiszedjük, majd vékonyan felszeleteljük. (Nem kell meghámozni!)

A mandarint megpucoljuk, és gerezdekre szedjük. A banán héját lehúzzuk, a gyümölcsöt felkarikázzuk.

Egy serpenyőbe beleöntjük balzsamecetet, hozzáadjuk a barna cukrot és a vanília aromát. Kevergetve forráspontig melegítjük.

Ekkor beletesszük az almaszeleteket, jól összeforgatjuk, és 3-4 percig pároljuk. (Én fedővel félig lefedve pároltam.)

Ezután hozzáadjuk a mandarint, óvatosan összeforgatjuk, és szintén pár percig pároljuk. (Ekkor már én sem tettem rá fedőt!)

Végül hozzáadjuk a felkarikázott banánt, óvatosan megint összeforgatjuk, és 1-2 percig még pároljuk.
Ezalatt az idő alatt a balzsamecetes-cukor szépen besűrűsödik, megkaramellizálódik.

Közben a mascarponét simára keverjük a vaníliás cukorral.

Tálaláskor tányérra tesszük a még meleg gyümölcsöket, majd a tetejére kanalazzuk a mascarponét.

A melegtől a mascarpone szépen elkezd a gyümölcsökre olvadni, és ettől nagyon finom lesz.