Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kombe recept

Kombe
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 3 dl tej
    • 1 dl víz
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 evőkanál só
    • 60 dkg liszt
    • 2,5 dkg friss élesztő

    Tészta kenéshez:

    • 10 dkg vaj
    • 5 evőkanál olaj

    Töltelékhez:

    • házi füstölt kolbász (kb fél szál)
    • füstölt szalonna apró kockára vágva
    • 10 dkg gépsonka vagy valamilyen felvágott
    • 1 nagy pohár tejföl
    • 1 fej lilahagyma apróra vágva

    Kenéshez:

    • 1 tojás
    • szezámmag
    • lenmag

    Elkészítése:

    Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb lábosba. A vizet melegítsük langyosra, keverjük el benne a cukrot és öntsük rá az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. A lisztet vegyítsük össze a sóval, a langyos tejjel és a kovásszal. Jól dolgozzuk össze. Ha a tészta nagyon lágy lenne, akkor adjunk még hozzá lisztet. Osszuk három részre. Közben a vajat és az olajat olvasszuk össze.

    A tésztát erősen lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Az első tésztalapot kenjük meg az olvasztott vaj-olaj keverék felével, fedjük be az ugyanakkora méretűre nyújtott második tésztalappal. Erre a lapra kenjük rá az összes tölteléket ( a töltelék hozzávalót apróra vágjuk és összekeverjük), amit szintén fedjünk be a harmadik vékonyra nyújtott tésztalappal. Erre kerüljön rá a maradék olvasztott vaj-olaj keverék.

    Most jön a hajtogatás: a háromrétegű tészta felső harmadát hajtsuk felülről lefelé, a közepéig, az alsó harmadát alulról felfelé, a közepéig, majd az egészet úgy hajtsuk be, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a tészta, ott csipkedjük össze a széleket. Egy határozott mozdulattal az egészet helyezzük át tepsibe, éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is metsszük be, majd letakarva kelesszük 1 órán át.

    Az idő letelte után kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és 180 fokos sütőben süssük 30-35 percig, amíg a tészta teteje szép aranyszínű lesz. A bemetszések mentén szeleteljük fel.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek