Hozzávalók:
Tésztához:
Tészta kenéshez:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb lábosba. A vizet melegítsük langyosra, keverjük el benne a cukrot és öntsük rá az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. A lisztet vegyítsük össze a sóval, a langyos tejjel és a kovásszal. Jól dolgozzuk össze. Ha a tészta nagyon lágy lenne, akkor adjunk még hozzá lisztet. Osszuk három részre. Közben a vajat és az olajat olvasszuk össze.
A tésztát erősen lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Az első tésztalapot kenjük meg az olvasztott vaj-olaj keverék felével, fedjük be az ugyanakkora méretűre nyújtott második tésztalappal. Erre a lapra kenjük rá az összes tölteléket ( a töltelék hozzávalót apróra vágjuk és összekeverjük), amit szintén fedjünk be a harmadik vékonyra nyújtott tésztalappal. Erre kerüljön rá a maradék olvasztott vaj-olaj keverék.
Most jön a hajtogatás: a háromrétegű tészta felső harmadát hajtsuk felülről lefelé, a közepéig, az alsó harmadát alulról felfelé, a közepéig, majd az egészet úgy hajtsuk be, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a tészta, ott csipkedjük össze a széleket. Egy határozott mozdulattal az egészet helyezzük át tepsibe, éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is metsszük be, majd letakarva kelesszük 1 órán át.
Az idő letelte után kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és 180 fokos sütőben süssük 30-35 percig, amíg a tészta teteje szép aranyszínű lesz. A bemetszések mentén szeleteljük fel.