Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejfölös pogácsa recept

Tejfölös pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 15 dkg sertészsír (vagy 20 dkg teavaj)
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 3 dkg élesztő
    • kb. 1,5 dl tejföl
    • 1 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 2 tk só (v. ízlés szerint)
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
    • a szóráshoz sajt, szezámmag, köménymag…

    Elkészítése:

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

    A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és morzsoljuk össze.

    Amikor már kezd morzsalékos lenni, csináljunk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejföl több mint a felét, adjuk hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

    Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.

    Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.

    Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsákat. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

    Ezután a két tenyerünk között sodorjuk meg a kiszaggatott tésztát, és egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra kb. 30 percig.

    Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal….

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 200 fokon süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.)

    Tipp:

    A kisült pogácsa finom omlós, és 1-2 napig konyharuhával letakarva puha marad…. persze csakis ha marad belőle, mert nagyon eteti magát.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá