Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejfölös pogácsa recept

Tejfölös pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
    • 20 dkg margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 teáskanál só
    • csipet cukor
    • 1 dl meleg tej
    • 1,5 dl tejföl
    • 2,5 dkg élesztő

    A hajtogatáshoz:

    • 5 dkg olvasztott margarin

    A tetejére:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kömény
    • reszelt sajt

    Elkészítése:

    A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.

    Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

    A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!

    A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.

    Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.

     

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá