Hozzávalók:
A hajtogatáshoz:
A tetejére:
Elkészítése:
A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.
Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!
A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.