Tejfölös pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • csipet cukor
  • 1 dl meleg tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

  • 5 dkg olvasztott margarin

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • kömény
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.

Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!

A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.