Sütőporos, füstölt sajtos pogácsa recept
Hozzávalók kb 30 darabhoz:
- 30 dkg finomliszt
- 13 dkg margarin
- 3-4 ek tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+ 1 a kenéshez)
- 1 kk só
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg reszelt, füstölt sajt
- szóráshoz szezámmag, mák, köménymag
Elkészítése:
A liszthez adjuk hozzá a sót és a sütőport, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot, majd adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk).
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra a tésztát, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét.
Ezután egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között sodorjuk meg.
Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a pogácsákat, majd kenjük le tojással és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal és mákkal (ízlés szerint köménymaggal is megszórhatjuk).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).
Tipp:
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni mielőtt tálalnánk.