Sütőporos, füstölt sajtos pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók kb 30 darabhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 13 dkg margarin
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 tojás (+ 1 a kenéshez)
  • 1 kk só
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg reszelt, füstölt sajt
  • szóráshoz szezámmag, mák, köménymag

Elkészítése:

A liszthez adjuk hozzá a sót és a sütőport, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot, majd adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk).

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra a tésztát, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét.

Ezután egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között sodorjuk meg.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a pogácsákat, majd kenjük le tojással és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal és mákkal (ízlés szerint köménymaggal is megszórhatjuk).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).

Tipp:

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni mielőtt tálalnánk.