Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sült szalonnás pogácsa recept

Sült szalonnás pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 550 g finomliszt
    • 25 g friss élesztő
    • 100 g tej
    • csipet cukor
    • 225 g tejföl
    • 1 tojás
    • 1 csapott evőkanál só
    • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
    • 300 g füstölt szalonna
    • 3 evőkanál kisült zsír
    • lekenéshez 1 felvert tojás

    Elkészítése:

    Az élesztőt belemorzsoljuk a cukorral együtt a langyos tejbe és elkeverjük. Letakarva megvárjuk, amíg felfut.

    A szalonnát pici kockákra összevágjuk és egy serpenyőben pirosra kisütjük. Leszűrjük és félretesszük.

    A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a kissé megmelegített tejfölt, 3 kanállal a kisült zsírból, sót és a borsot. Alaposan kidagasztjuk, félidőben hozzászórjuk a tésztához a kisült szalonna kockákat is. Mikor elválik a tészta a kezünktől a dagasztás során, akkor el is készült.

    Liszttel meghintjük a tészta tetejét majd letakarva egy órát kelesztjük. Mikor a duplájára nőtt, egy lisztezett gyúrólapra borítjuk és kinyúltjuk kb. 25*35 cm-es lappá. Kisült zsírral átkenjük a tészta tetejét, majd hajtogatjuk. Letakarjuk és 15 percet pihentetjük. Mikor pihent a tészta, újra kinyújtjuk.

    A tészta tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és letakarva 20 percet pihentetjük.

    Mikor ismét kelt a tészta, felvert tojással lekenjük és máris mehetnek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni. Kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.

    Langyosra hűlve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek