Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sonkás pogácsa recept

Sonkás pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
105 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 1 tk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,75 dl tejföl
    • 0,5 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 2,5 dkg élesztő

    A töltelékhez:

    • 20 dkg füstölt sonka
    • 1 lila hagyma
    • 1 tk vaj
    • rozmaring
    • bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tetejére

    Elkészítése:

    A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

    A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, a sonkát nagyon apróra vágjuk.

    Vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát, majd a fűszereket. Lepirítjuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, amíg a tészta elkészül.

    Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, belekeverjük a sót, majd a közepére öntjük a felfutott élesztőt, tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, lágyk de nem ragacsos tésztát gyúrunk.

    Lisztezett deszkán még átgyúrjuk, majd megtöltjük a húsos töltelékkel, a következő módon:

    A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd a töltelék háromnegyed részét rásimítjuk. Kicsit belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába. Ránézésre függőlegesen elharmadoljuk a tésztát, és a bal szélső tészta részt a középső tészta részre hajtjuk, majd a tetejére a jobb szélső tészta részt.

    Az így kapott tészta részre rásimítjuk a maradék tölteléket, belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába.
    Majd a tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, és az alsó harmadát is visszahajtjuk a közepéig. Az így keletkezett tésztát egymásra hajtjuk, vagyis összecsukjuk, mint a könyvet.

    Lisztezett kelesztőtálba kerül a megtöltött tészta, éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük..

    Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszúrt pogácsákat
    sütőpapírral leterített sütőlapon kelesztjük 50 percet, majd lekenjük felvert tojással, és 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Húsvét után a sonka szeletelésnél lehulló darabok felhasználására is kiváló.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá