Sonkás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
105 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sonkás pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1,75 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 20 dkg füstölt sonka
  • 1 lila hagyma
  • 1 tk vaj
  • rozmaring
  • bors
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, a sonkát nagyon apróra vágjuk.

Vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát, majd a fűszereket. Lepirítjuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, amíg a tészta elkészül.

Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, belekeverjük a sót, majd a közepére öntjük a felfutott élesztőt, tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, lágyk de nem ragacsos tésztát gyúrunk.

Lisztezett deszkán még átgyúrjuk, majd megtöltjük a húsos töltelékkel, a következő módon:

A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd a töltelék háromnegyed részét rásimítjuk. Kicsit belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába. Ránézésre függőlegesen elharmadoljuk a tésztát, és a bal szélső tészta részt a középső tészta részre hajtjuk, majd a tetejére a jobb szélső tészta részt.

Az így kapott tészta részre rásimítjuk a maradék tölteléket, belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába.
Majd a tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, és az alsó harmadát is visszahajtjuk a közepéig. Az így keletkezett tésztát egymásra hajtjuk, vagyis összecsukjuk, mint a könyvet.

Lisztezett kelesztőtálba kerül a megtöltött tészta, éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük..

Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszúrt pogácsákat
sütőpapírral leterített sütőlapon kelesztjük 50 percet, majd lekenjük felvert tojással, és 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Húsvét után a sonka szeletelésnél lehulló darabok felhasználására is kiváló.